28 de setembre 2005

Bloc obert a tothom

Vull aclarir per si algú té algun dubte, que aquest és un Bloc particular d’un francmaçó que lògicament pertany a una Lògia depenent d’una Obediència, però en cap cas és ni està condicionat per aquesta Institució. Els meus articles els faré seguint el meu criteri de francmaçó, amb respecte als nostres costums i tradicions, amb llibertat i sobretot amb amor i fraternitat, i tothom de qualsevol tendència, francmaçó o no, pot fer els comentaris que cregui oportuns, amb el mateix respecte i amb tota llibertat, i no cal dir que es pot expressar en la llengua que vulgui, encara que jo només faig servir la meva: el català.

23 de setembre 2005

Que entenem per Francmaçoneria?

La Francmaçoneria es una institució, formada per persones anomenades francmaçons.
Ja tenim doncs dos noms dels quals quasi tothom n’ha sentit a parlar, i que molts d’ells també han tingut la curiositat o necessitat de cercar el seu significat, el seu ideari, la seva metodologia, el seu origen, la seva finalitat, ...etc, etc.
La Francmaçoneria s’autodefineix com una institució essencialment filantròpica, filosòfica i progressista, -encara que aquesta última referència jo la trobo molt ambigua i una mica oportunista- que té l’objectiu del millorament de cada persona com a mitjà per aconseguir el millorament material i moral de tota la humanitat.
Dit ras i curt: “ser" per "fer" bones persones, cercar el propi coneixement, corregir-se per ser una millor persona i que la societat sigui cada cop més justa i respectuosa de les diferències dels altres de manera que tots els éssers humans puguin viure dignament.
Per aconseguir aquestes fites, els francmaçons s’organitzen i treballen en llocs anomenades Lògies. Una Lògia és tan, el lloc de reunió com el grup de maçons que s’hi troben per treballar conjuntament.
La Francmaçoneria s’ha fet seva la divisa de la revolució francesa: LLIBERTAT, IGUALTAT, FRATERNITAT, i son amb aquests principis amb els que treballen i actuen els francmaçons amb tolerància mútua, amb respecte als demés i a un mateix, i amb absoluta llibertat de consciència, considerant per tot això que les condicions metafísiques i religioses son del domini exclusiu de l’apreciació de cadascú i per aquest motiu rebutja qualsevol afirmació i/o imposició dogmàtica. Cada francmaçó interpreta la invocació al Gran Arquitecte de l’Univers segons el dictat de la seva consciencia i sempre amb el major respecte envers a d’altres interpretacions.
Un dels fets que la gent potser ignora i que pot semblar més inversemblant es que dins les Lògies en els treballs que realitzen les francmaçons –els quals es tracten entre ells com a germans- no es parla ni de política ni de religió. I dic que pot semblar inversemblant tenint en compte que en el fons en la política i en la religió les normes i decisions que es prenen afecten a tothom com a persones. Recordo que en els meus inicis com a francmaçó en una conversa que vaig tenir amb una germana més veterana que jo li vaig fer la pregunta: Perquè no parleu de política dins la lògia, si en el fons, la política, les decisions polítiques i les lleis també us afecta com a persones? La seva resposta fou: la maçoneria no té gurus ni veritats revelades. Hi pot entrar qualsevol persona que sigui lliure i bona persona, sense que tingui importància la seva religió o pensament polític. (Evidentment, mentre aquest no sigui discriminatori o agressiu contra alguna part de la humanitat). Allò que ens uneix és bàsicament ser bones persones. Però al no haver una ideologia comuna, el fet de tractar temes que està relacionats amb l’emotivitat i les conviccions poden portar a enfrontaments indesitjats. S’ha de tenir en compte que ambdós temes tenen un fort component subjectiu i no racionalitzable.
Bé per avui ja ni ha prou, intentaré fer els articles curtets i no massa llargs perquè puguin “ingerir-se” be i evitar els encaparraments.

22 de setembre 2005

PRESENTACIÓ

Avui 22 de setembre del 2005 començo a publicar el meu Bloc particular.
La finalitat d’escriure i donar a conèixer les meves vivències, experiències i percepcions que tinc de la Maçoneria es posar a l’abast de les persones profanes en aquesta materia tota la informació de la manera més clarificadora i senzilla sobre aquesta Institució humanista, filosòfica i altruista, defugint de tota mena de perjudicis i influencies que al llarg de la història i sobretot a l’estat espanyol l’han emmarcat com a societat secreta, influent i perversa per part sobretot de l’anterior dictadura i d’altres absolutismes tan polítics, socials com religiosos.
Tanmateix ho vull fer també defugint de qualsevol visió parcial i excloent que malauradament dins la maçoneria també existeix.
Espero doncs, que les meves aportacions us siguin útils.
Fraternalment,
Josep Mª